Bądź: Wyszukaj na stronie z użyciem Google

niedziela, 31 maja 2009

Elisa (Moovida) Media Center - instalacja i przegląd

Autor: , 15:57, niedziela, 31 maja 2009

Moovida dawniej znana jako Elisa, zmieniła swoja nazwę i wygląd w celu przyciągnięcia nowych użytkowników na coraz bardziej konkurencyjnym rynku aplikacji do zarządzania domowymi centrami rozrywki HTPC. Sprawdzimy czy rzeczywiście dokonano przełomu.

Instalacja

1) jak zwykle, aby każdy mógł osobiście przetestować program dodajemy jego repozytoria do systemu (Zobacz też: dodawanie repozytoriów):
deb http://ppa.launchpad.net/moovida-packagers/ppa/ubuntu jaunty main
deb-src http://ppa.launchpad.net/moovida-packagers/ppa/ubuntu jaunty main
2) Następnie wydajemy polecenie instalacyjne:
sudo apt-get install moovida

Użytkowanie

Po instalacji program można znaleźć w menu 'Programy=>Dźwięk i obraz=>Moovida Media Center'. Bez właściwie żadnych pytań, aplikacja uruchamia się w trybie pelnoekranowym co nie jest jak na pierwszy raz zbyt przyjemne. Na szczęście wciśnięcie przycisku Esc powoduje zmianę trybu wyświetlania programu.

Na przywitanie dostajemy zgrabnie wyglądające menu w ciemnych kolorach. Jak to zwykle bywa w przypadku takich aplikacji, niestety nasze multimedia nie zostają wyszukane automatycznie (można je oczywiście dodać w ustawieniach). Widać też, że celem programu nie jest jak na przykład w przypadku Boxee odtwarzanie mediów takich jak telewizja czy radio internetowe.

Jak się jednak okazuje, już po chwili od uruchomienia i po przejrzeniu kilku kart następuje automatyczne skanowanie galerii obrazków z domyślnego katalogu. Dość dziwnie rozwiązano także kwestie kategorii multimediów, choć już po chwili wydaje się to być bardzo wygodne. Otóż, w narzędziu wszystkie karty umieszczono poziomo, można je zatem przeciągać dynamicznie tak jak menu iPhone albo też za pomocą rolki w myszce. Jak wspomniałem jest to wygodne, jednak jeśli ktoś uruchamia program pierwszy raz wcale nie jest pewne, że domyśli się właśnie takiej nawigacji.

Poruszanie się po zakładkach również jest dość intuicyjne, jednak nie należy używać klawisza Esc. Każdemu naszemu ruchowi towarzyszą ciekawe efekty animacji i podświetlania dobrze kontrastującego z tłem. Gdyby nie brak języka polskiego byłaby to niemal idealna propozycja dla posiadaczy HTPC.

Podsumowanie

Tego typu programów powstało całkiem sporo, szczególnie ze względu iż w coraz większej liczbie gospodarstw domowych znajduje się nieużywany stary komputer, który można wykorzystać właśnie podłączając do telewizora. Według mnie aplikacja Moovida Media Center bardzo dobrze spełnia swoje zadanie.
Komentarze 24 comments

Obsługuje napisy ?

Anonimowy pisze...

interesujace logo, z tego co widac na screenie interfejs rownie przyjemny i latwy w uzyciu.

btw. nie wiem jak ciebie, ale mnie wkurwiaja reklamy w rss - jeszcze jeden taki numer i licz sie z utrata czytelnikow.

Anonimowy pisze...

"Elisa dawniej znana jako Moovida"
Chyba na odwrót :P

Adrian Nowak pisze...

To ciekawe, bo żadnych reklam nie dodawałem, a jak Cie wkurwia to żegnam.

cięta riposta :)

w.p. pisze...

Panowie - co to za język.

Michał pisze...

"To ciekawe, bo żadnych reklam nie dodawałem, a jak Cie wkurwia to żegnam."

Pierwsza część zdania niewątpliwie właściwa, bo ja też reklam z RSS nie widzę, ale z tą drugą przesadziłeś. Ten serwis jest dla użytkowników (no, chyba że piszesz dla siebie) i ich rad trzeba czasem słuchać, bo w końcu stracisz czytelników. A reklam (i JavaScriptów) jest tutaj dosyć dużo...

Adrian Nowak pisze...

Odpowiedziałem w takim samym tonie jak Anonim. Jak ktoś się "wkurwia", że widzi reklamę w RSS, której tak na prawdę nie dodawałem i do tego grozi utratą czytelników (jakby on był tymi czytelnikami) no to wybaczcie. Myślę, że nie ma co dalej tego komentować.

Anonimowy pisze...

Autor bloga - przegiąles z tym przeklinaniem. Nie wolno sie zniżać do takiego poziomu

Anonimowy pisze...

napisalem na ubucentrum bo na techtips tak sie akurat sklada, ze nie mozna zostawic komentarzy w najnowszym poscie pt. "Reklama: Pozycjonowanie, reklama internetowa, odzież reklamowa i kalendarze"

to nie byla zadna grozba ale ostre ostrzezenie, ze jesli z czytelnikow bedziesz robil dojne krowy to cie zostawia - zreszta, watpie zebys ich mial wielu. z tego co widze to nikt juz raczej nie wsadza reklam do rss, bo sa po prostu ignorowane przez czytelnikow.

mysle, ze nie mam tutaj czego szukac - grzeszysz i to nie tylko poziomem artykulow.

Anonimowy pisze...

Adrian szuka sposobu na biznes i oferuje reklamy na swoim blogu za kase....zgodnie z polityką open source
BRAWO

zbiera na studia buhahaha

Śmigło pisze...

Weźcie się odwalcie od Adriana, bo gdyby nie on, to ta strona w ogóle by nie istniała. Według mnie robi kawał dobrej roboty, a w jakiś sposób trzeba opłacić serwer, domenę, etc.
Jeśli wam nie pasuje ilość reklam to zainstalujcie sobie AdBlocka, a nie narzekacie i klniecie na czym świat stoi.

Tomaas Hara pisze...

Normalne że jak coś staje się popularne to zaraz trolle się tam pakują.

Szamot83 pisze...

Anonimowy (wyżej), masz rację. Kiedyś chciałem pisać na tym blogu, ale zrezygnowałem. Pan Adrian nawet nie jest łaskaw odpisać na maila - to o czymś świadczy.

W każdym razie, od tej aplikacji o wiele lepszy jest XBMC, jest po polsku, obsługuje wszystkie protokoły SMB, UPNP (serwer i klient), można nim sterować z przeglądarki lub zdalnego pulpitu. W dodatku nie jest to kolejna nakładka na mplayera.

Nie mam najnowszego komputera (kupiłem go za 250zł). Materiał HD (720p) działa mi płynnie tylko odpalany z XBMC.
Program dostępny jest dla każdego systemu operacyjnego. Developerzy przygotowali również gotowe paczki dla popularnych dystrybucji Linuksa.

mariom pisze...

@Szamot, no nie wiem. Ja jakoś mam bardzo dobry kontakt z nim. Bardzo szybko na maile odpisywał. Mam o Adrianie jak najbardziej pozytywną opinię. Akurat ja jestem w stanie zrozumieć, że są jakieś reklamy. Przecież każdy chce zarobić jakieś pieniądze.

Tomaas Hara pisze...

Większość tych gości wypisujących różne głupoty od interpunkcyjnych po interpersonalne nie loguje się i występują anonimowo. Gdybym był właścicielem tego bloga to bym ich bezczelnie kasował ...a jak.
Powiem szczerze Adrian jestem za "włączeniem odpowiedzialności" za słowo tutaj. Odnotowuje wzrost trolli po utworzeniu forum hłe hłe.

Szamot83 pisze...

@mariom, ja też do niego nic nie mam. W końcu nie jest łatwo coś takiego zrobić. Ten blog mimo, iż merytorycznie jest mierny, to zawsze można znaleźć tu coś ciekawego.
Nie chcę tutaj oceniać nikogo - bo przecież się nie znamy. Ale spójrz na to obiektywnie - przeklinanie w odpowiedzi na użytkownika, zlewanie maili - ocenę tego pozostawiam Tobie.
Teorie socjologiczne głoszą, że wystarczy znać tylko 2 cechy osobiste kogoś, kogo jeszcze nie znasz, a już potrafisz wyrobić sobie o nim zdanie.

Michał pisze...

A co do XBMC - ma gorsze user experience od Moovidy ;>. Moovida IMHO jest ładniejsza i łatwiejsza w obsłudze, a to jest w dzisiejszych czasach najważniejsze (przykładem może być Apple). Szkoda tylko, że na Arch Linuksie nie ma aktualnych paczek z Moovidą/Elisą :(.

Szamot83 pisze...

Ładniejszy? Cóż co kto woli. a co powiesz na tego skina?

Więcej tutaj:

D'efekt pisze...

Ludziki!!
Na moje oko jeden i drugi zachował się jak "chłopek roztropek".
Ale wybaczam autorowi bo został "zaatakowany" ale nie mogę zrozumiec czemu odparował cios na tak niskim poziomie.
Merytoryka Bloga - jak komuś nie odpowiada nto niech nie czyta. Jak dla mnie młodego stażem użytkownika Pingwina niektóre informacje sa wystarczające.

Dajcie szanse innym i ni eprzeszkadzajcie. Ci którym się nie podoba mają zawsze wyjście: nie czytać albo załozyć swój blog - może będzie lepszy.

Pozdrawiam
SiTeK

Anonimowy pisze...

Aha jak załozy niech zaprosi, poczytamy

Pozdrawiam
SiTeK

d3ny pisze...

Jak wszedzie..Znowu niepotrzebne klotnie.
Skoro ktos ma taki wielki problem z reklamiami to moze AdBlock? Bo reklamy w RSS nie widzialem, a na te w przegladarce rowniez nie musze patrzec.

A swoja droga przeklenstwo jest wyrazeniem emocji i jest to takie samo slowo jak i inne w naszym jezyku. To ludzie dodali mu takiej barwy.

Jestem tego samego zdanie, co D'efekt:
"Dajcie szanse innym i nie przeszkadzajcie. Ci którym się nie podoba mają zawsze wyjście: nie czytać albo załozyć swój blog - może będzie lepszy."

Najlepiej narzekac, a nic nie robic.

#SRY za OT
#pzdr d3ny

wampirek pisze...

Wszystko fajnie, ale mam problemy z konfiguracją tego ustrojstwa. Udało mi się w pliku konfiguracyjnym zwiększyć czcionkę, ale jej kodowania za chińskiego boga nie potrafię znaleźć. We wszystkich filmach polskie litery wyświetlają się jak krzaczki. Kodowanie plików z napisami oczywiście mam standardowe, takie jak oferują serwisy z owymi napisami.
Da się to jakoś obejść?

Prześlij komentarz