Bądź: Wyszukaj na stronie z użyciem Google
reklama:

piątek, 21 maja 2010

Wyłącz okno dialogowe po wybraniu przycisku zamykania systemu

Autor: , 15:00, piątek, 21 maja 2010


Po tym jak połączono aplet globalnej zmiany statusu i wyłączania komputera, wzrosła także liczba pomyłek, które doprowadziły do przypadkowego zamknięcia systemu, gdy my chcieliśmy tylko wejść na "niewidoczny" :)

Mimo wszystko, sporo osób nie wykorzystuje apletu do zmiany statusu, gdyż w wielu przypadkach jest on zwyczajnie niewygodny. Jego największą wadą jest chyba fakt, że nie współpracuje on z niektórymi komunikatorami, chociażby Kadu czy Skype.

Przy okazji przyznam, że średnio podoba mi się obrócenie wszystkiego w jedno wielkie menu. Szczególnie nieciekawie może wyglądać całkowite usunięcie traya, gdy wiele aplikacji nie będzie do tego kroku przystosowanych.

Wracając jednak do menu wyłączania komputera. Można szybko pozbyć się monitu, który ma uchronić przed przypadkowym zamknięciem systemu. Na pytanie, czy warto podejmować takie ryzyko kosztem dodatkowych kliknięć po zakończeniu pracy z pecetem, musicie odpowiedzieć sobie sami. Ja nie przypominam sobie żebym kiedyś wyłączył przypadkowo komputer, więc chętnie pozbyłem się wspomnianego monitu.

Cała operacja sprowadza się do otworzenia edytora konfiguracji pulpitu, wybieramy zatem kombinację Alt+F2 i w polu podajemy gconf-editor. Następnie odszukujemy klucz Apps => Indicator Session. Tam zaznaczamy pole suppress_logout_restart_shutdown. Gotowe, po tym radzę nie klikać w ramach testu w przycisk wyłączania maszyny :)
blog comments powered by Disqus

Prześlij komentarz


Popularne posty

Etykiety